Kaupungin keskustasta katsottuna lumitilanne saattaa näyttää heikolta, mutta hiihtokeskuksessa tilanne on toinen. Tiiviiksi tampattu lumetettu kerros kestää laskemista ja sääoikkuja läpi talven. Laajiksessa on viimeisimpinä talvikausina laskettu keskimäärin 132 päivää, vaikka aina lunta ei välttämättä rinteiden ulkopuolella olekaan näkynyt. Laajis hyödyntää lumetuksessa pääosin matalapainejärjestelmää, joka mahdollistaa lumetuksen aloittamisen noin viidessä pakkasasteessa. Ilman lämpötilan lisäksi asiaan vaikuttavat myös ilmankosteus ja lumetukseen käytettävän veden lämpötila. Usein loppusyksystä vesi on vielä melko lämmintä lumetusta ajatellen ja lumetus ei ole silloin vielä järkevää tai energiatehokasta.

Muutaman päivän hyvän pakkasjakson jälkeen Laajiksessa pystytään usein avaamaan jo ensimmäisiä reililinjoja ja Eturinnettä. Lumetusta jatketaan aina järjestyksessä aloittelijoille soveltuvan Lumimaan alueelle sekä Aurikseen ja siitä takarinteille. Laajiksesta löytyy lisäksi neljä parkkia, joiden lumetukseen menee runsaammin lunta, vaikka hyppyreiden maapohjia onkin rakenneltu jatkuvasti helpottamaan lumettamista. Parkkeja pystytään kesän 2017 lumetusjärjestelmän muutosten myötä lumettamaan myös rinteiden ollessa auki ja tämä nopeuttaa mm. isojen hyppyreiden avaamista kauden alussa. Lisäksi kilparinteiden ja kumpareikon lumetus aloitetaan heti kauden alussa samanaikaisesti Eturinteen kanssa.

Eli hiihtokeskuksessa talvea ei jäädä odottelemaan vaan se tehdään - suunnitelmallisesti ja energiatehokkaasti.

LUE LISÄÄ
LAAJIKSEN SNOWPARKIT
TIETOA RINTEISTÄ
LAAJIKSEN LUMIMAA

laajis hiihtokeskus lumetus

LUNTA TEHDÄÄN TARVITTAESSA LISÄÄ

Talvella lämmintä ja sateista jaksoa seuraa pakkanen. Jos vesisateet ja lämpöasteet ovat kuluttaneet rinteen lumipeitettä poikkeuksellisen paljon, valjastaa hiihtokeskuksen väki heti uuden pakkasjakson saapuessa lumitykit jälleen käyttöön. Lunta siis tehdään tarvittaessa lisää myös keskitalvella.

Vaikka tampparit saavat rinteet loistavaan kuntoon tehokkailla jyrsimillään, niin lunta tehdään lisää myös parantamaan vanhan lumen laatua. Mikäli vesisateet ovat piiskanneet pitkään rinnettä, niin rinteisiin voidaan tykittää ”tuoretta” lunta vanhan sekaan. Näin suksien ja laudan alle saadaan jälleen mukavan pehmeä uusi lumikerros.

Viime aikaiset talvet eivät ole ehkä vastannut suomalaisten mielikuvaa ihannetalvesta, mutta hiihtokeskuksissa kuten Laajiksessakin on loistavat olosuhteet: Rinteillä on paksu lumipeite ja suorituspaikat on kunnossa. Hiihtokausi jatkuu pitkälle kevääseen; pääsiäisenä riittää aina laskettavaa. Hiihtäjän ei tarvitse masentua harmaasta kaupunkimaisemasta – laskettelija löytää talven rinteestä!

Lähde: www.ski.fi

TALVI VALMISTELLAAN KESÄLLÄ

Viime kesinä Laajiksen alueella on tehty töitä lumetusjärjestelmän kanssa. Eturinteen alueella on kaivettu rinteeseen uusia lumetuslinjoja ja sähkönsyöttöpisteitä on lisätty useampaan rinteeseen. Lumetusjärjestelmän tehoa nostettiin uudella pumpulla ja lumitykkien määrä lähes tuplaantui. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Laajavuoren rinteille saadaan talvi tehtyä merkittävästi lyhyemmässä ajassa verrattuna aikaisempiin kausiin.

Luonnollisesti kesällä huolletaan koko rinneskeskuskalusto. Lumitampparit, tykit ja hissit huolletaan, lumetusjärjestelmä koeponnistetaan, hissien vaijerit tarkastetaan, letkut pestään ja tarvittaessa korjataan, rinteet niitetään ja alueet raivataan. Lumetus rasittaa kalustoa merkittävästi, mutta hyvällä huolenpidolla hiihtokeskus voi pidentää kalustonsa käyttöikää huomattavasti.

Laajiksen rinteille on ajettu parin viime kesän aikana maata tuhansia kuorma-autollisia. Uudet rinnepinnat ovat entistä tasaisemmat sekä edessä että takana ja siten myös nopeammat lumettaa. Samalla lumimäärällä pystytään avaamaan entistä aikaisemmin ja energiatehokkaammin rinteitä laskettavaksi. Laskukausi saadaan avattua aikaisempaa nopeammin. Maa-aineksella on uudistettu jälleen Eturinteen ja Auriksen rinneprofiileja vauhdikkaammiksi. Rinteistä on myös poistettu hidastavia notkoja. Uusilla profiileilla ja notkojen poistamisella rinteiden laskettavuus ja näkyvyys paranee, jolloin vauhdikkaampikin laskeminen on mielekästä ja helpommin hallittavaa.

Toki kesällä myös seikkaillaan

laajis hiihtokeskus rinne
laajis hiihtolatu

LUNTA LÖYTYY MYÖS VARASTOSTA

Kaikkea lunta ei tehdä suoraan rinteisiin. Laajis varastoi tykkilunta myös optimaaliseen säilytyspaikkaan ensilumenlatua varten, jota pyörittää erinomaisena yhteistyökumppanina Jyväslumi jo useamman vuoden kokemuksella. Ilman ensilumenlatua olisi Jyväskylän murtomaahiihtokausi huomattavasti lyhyempi ja vähälumisempi. Tyypillisesti ensilumenlatu avataan lokakuun puolen välin paikkeilla tai hieman myöhemmin. Talvikaudelle 2017-18 ensilumenladun pohjia on parannettiin jo kahteen kilometriin.

LUE LISÄÄ ENSILUMENLADUSTA

JÄÄMIEHET

Alamäkiluisteluradan jäädyttäminen - se on kuumaa puuhaa! Laajiksen alamäkiluistelurännin jäädytys aloitetaan tyypillisesti vuoden vaihteessa ensimmäisten paukkupakkasten aikaan. Jäädytystiimissä on mukana toistakymmentä jäätä ja vettä pelkäämätöntä reipasta nuorta ja jäädytysprojekti kestää noin 2 viikkoa, jolloin hiki lentää, vaikka työhaalarit ovat läpikotaisin jään peitossa. Red Bull Crashed Ice -kisaa varten alueelle saapuu lisäksi oma MM-kisakiertueen jääexperttiryhmä, joka hioo ja viilaa jään kuntoon väristä lähtien. Kaiken on oltava viimeisen päälle kunnossa kisaa varten. Alamäkiluistelurataa huoltojäädytetään kauden aikana jatkuvasti ja lumien luominen radalta on työlästä puuhaa. Alamäkiluisteluradan tulevaisuus kauden 2019-20 osalta on vielä avoinna, lisää tiedotetaan mahdollisimman pian.

LUE LISÄÄ ALAMÄKILUISTELUSTA

laajis luistelu jäädytys
laajis suksihuolto

TAUSTAJOUKOT

Hiihtokeskus ilman ravintolaa, vuokraamoa ja lipunmyyntiä on kuin uima-allas ilman vettä. Ravintolahenkilökunta pitää huolen niin asiakkaista kuin hiihtokeskuksen lumetusporukasta. Lumetusyövuoron luontaisetuihin kuuluu usein päivän päätteeksi ylijääneiden pullien ja munkkien hävittäminen.

Vuokraamossa kausi alkaa jo hyvissä ajoin syksyllä paikkojen järjestelyillä ja lisätilauksilla välineiden ja työkalujen osalta. Vuokravälineet tarkastetaan vielä kevään huoltojen jäljiltä ja valmistellaan talven koitoksia varten. Laajiksen alakerran vuokraamosta löytyy myös legendaarinen Laajavuori Ski Shop, missä Kurkisen Jesse hoitaa jo useamman vuoden kokemuksella huippuvälineet fiksuun hintaan tyytyväisille asiakkaille. Laajiksen omasta Skishopista löytyy puolestaan mm. Burtonin pipoja, kypärää ja tietenkin hiihtokeskusten perinteisiin kuuluen Buffeja.

Laajiksen suksihuolto (siis oikeammin välinehuolto, sillä huollamme myös lumilautoja) aloittaa urakkansa lokakuussa. Alkukaudesta suksihuollon pitää kiireisenä ensilumenladun murtsikkakansa ja lasketteluseurojen jäsenet. Laajiksen huollosta löytyy Wintersteigerin automaattikone alppisuksien ja lumilautojen pohjan/kanttien hiontaa varten sekä murtomaasuksille oma hiontakone.

LUE LISÄÄ SKISHOPEISTAMME
VUOKRAAMON SIVUT
LISÄTIETOA SUKSIHUOLLOSTA

VÄLINESÄILYTYS

Miksi kuljettaa suksia ja laskuvälineitä edestakaisin lähirinteen ja kodin välillä? Voit vuokrata Laajiksesta erilaisia säilytystiloja ja lukittavia kaappeja laskuvälineille. Meiltä löydät erikokoisia kaappeja lämpimässä tilassa, joihin mahtuu suksien tai laudan lisäksi myös muuta laskettelutavaraa. Vuokrattavana on myös säilytyspaikkoja laudoille ja suksille kylmässä tilassa sekä erillisiä monokaappeja. Säilytyskaappi on helppo vuokrata suoraan verkkokaupan kautta.

TUTUSTU VÄLINESÄILYTYKSEEN
VARAA VÄLINESÄILYTYSPAIKKA VERKKOKAUPASTA

laajis luistelu jäädytys
laajis suksihuolto

VÄLINEHUOLTO

Laajiksessa palvelee ammattitaitoinen välinehuolto. Huollon avulla varmistamme että myös välineet ovat koko kauden huippukunnossa ja kantit terävinä. Hyväkuntoisilla välineillä voi nauttia laskemisesta ja huoltopalvelumme avulla sinulta säästyy aikaa harrastuksesi pariin.

TUTUSTU VÄLINEHUOLTOON

VÄLINEKAUSIKORTTI

Jo kaudelta 2018-19 tuttu välinekausikortti on täällä tänäkin talvena! Välinekausikortin hinta on 150€ ja voit ostaa sen helposti verkkokaupasta.

Kausikortti oikeuttaa käytön vuokraamon talvivälineisiin saatavuuden mukaan. Sisältää alppihiihto-, lumilauta-, maastohiihto-, ja lumikenkäilyvälineet. Välineitä ei voi varata etukäteen. Kortti on henkilökohtainen.

OSTA VÄLINEKAUSIKORTTI

laajis luistelu jäädytys
laajis suksihuolto

HIIHTOKOULU

Laajiksen palkitun hiihtokoulun kurssit ovat jälleen täällä! Hiihtokoulumme tarjoaa huippulaadukasta hiihdonopetusta kaikilla taitotasoilla laskettelussa, lumilautailussa, telemarkissa sekä maastohiihdossa. Lisäksi hiihtokoulumme vetää opastettuja lumikenkäilyretkiä. Tulevana talvena hiihtokoulussa jatkuvat myös suositut kausikurssit. Olit sitten aikuinen tai lapsi, kursseja löytyy jokaiselle!

Hiihtokoulun kursseille on helppo ilmoittautua verkkokaupan kautta.

LUE LISÄÄ HIIHTOKOULUSTA
TUTUSTU KURSSITARJONTAAN
VARAA KURSSI

laajis takarinne

HALUATKO LIITTYÄ MUKAAN JOUKKOOMME?
LASKEVANA ASIAKKAANA
TYÖNTEKIJÄNÄ

SEURAA MITÄ LAAJIKSESSA TAPAHTUU
FACEBOOKISSA
INSTAGRAMISSA
TWITTERISSÄ

Emme ole ainakaan vielä Tinderissä