Hiihtokoulu on hyvä alku hauskalle harrastukselle, olitpa minkä ikäinen tuore laskija tahansa. Kysyimme aikanaan hiihtokouluasioista Tommi Virtaselta, joka on Suomen Hiihdonopettajat ry:n kouluttaja ja Laajiksen Hiihtokoulun rakastettu opettaja. Muutamia kohtia on päivitetty kurssien kehittyessä.

1. Millaista on aikuisten hiihtokoulussa? Voinko tulla mukaan, jos en ole koskaan lasketellut?

Totta kai kannattaa tulla mukaan! Näin uusi harrastus lähtee heti oikeille urille, ja siitä saa paljon irti. Oppii oikean tekniikan, rinnesäännöt ja turvallisuusasiat. Aikuisille on tarjolla sekä kursseja että räätälöityjä yksityistunteja. Sijoitus kurssiin tai yksityistuntiin kannattaa. Laajiksessa kurssin hintaan sisältyvät edullinen välinevuokraus ja hissilippu.

2. Kuinka pian aikuinen oppii sellaisen laskutaidon, että voi mennä rinteeseen?

Jo yhden yksityistunnin tai kurssikerran jälkeen useimmat voivat suunnata helppoihin rinteisiin. Voi tehdä esimerkiksi niin, että ottaa yhden tunnin, kokeilee taitojaan rinteessä ja ottaa toisen tunnin, kun alkaa tuntua siltä, että voisi siirtyä vaativampiin rinteisiin.

3. Olen hiihtänyt paljon 90-luvulla ja nyt aloittelemassa uudelleen. Kannattaako tulla hiihtokouluun eli mikä laskemisessa on muuttunut viime vuosina?

Rinteeseen paluu kannattaa tehdä hiihtokoulun kautta. Siellä tuntuma lajiin palaa nopeasti, sillä hiihtotaito on lihasmuistissa. Välineet ovat vuosien varrella muuttuneet paljon ja niiden myötä myös laskutekniikka. Toki rinteeseen voi palata tauolta suoraankin – olennaista on turvallinen olo, suoritusvarmuus ja sitä kautta laskemisen nautinto.

4. Tarvitaanko uudet varusteet vai onnistuuko laskeminen edelleen vanhoilla vehkeillä? Entäpä vuokravälineet, ovatko ne riittävän hyviä?

Turvallisuuden takaamiseksi on vanhojen välineiden kunto tarkistettava. Tähän voi pyytää asiantuntija-apua esimerkiksi hiihtokeskuksen välinevuokraamosta. Täytyy kuitenkin todeta, että vuosikymmenessä välineet ovat kehittyneet paljon. Esimerkiksi monot ovat nykyisin huomattavasti entistä mukavampia.

Vuokraamoista löytyy välineitä kaiken kokoisille ja -tasoisille menijöille. Jos hiihtää vain muutaman kerran talvessa, kannattaa vuokrata. Näin pääsee laskemaan aina hyvin huolletuilla välineillä. Jos hiihtää enemmän, on keväisin monissa välinevuokraamoissa hyviä tarjouksia kauden ajan käytetyistä, hyvin huolletuista välineistä.

5. Miten hiihtokouluun voi ilmoittautua ja milloin niitä pidetään?

Sesonkiaikoina kannattaa paikka varata etukäteen. Tietoa kurssitarjonnasta löytyy Laajiksen hiihtokoulun nettisivuilta.

6. Miten pienenä lapsi voi aloittaa hiihtokoulun?

Wernerin hiihtokouluun ikäraja on neljä vuotta, koska silloin useimmat lapset ovat saavuttaneet riittävän motorisen kehitystason. Yksityistunneille voi tulla pienempikin. Lapsen oma into ja valmiudet ratkaisevat.

7. Voiko lapsi aloittaa suoraan lumilautailusta vai tulisiko kaikkien ensin oppia laskemaan suksilla?

Lautailusta voi aloittaa. Useimmille laudan hallinta on hieman vaativampaa kuin suksien, ja ikäraja kursseille on tyypillisesti seitsemän vuotta. Pyrimme myös huomioimaan lasten omat kiinnostuksen kohteet jo alkeistunneilla. Jos esimerkiksi hypyt kiinnostavat, voidaan niitä kokeilla ihan pienessä hyppyrissä vaikka ensimmäisellä tunnilla.

8. Onko hiihtokouluja, joihin lapsi ja vanhempi osallistuvat yhdessä?

Yleensä suositellaan, että lapset osallistuvat lasten hiihtokouluihin, joiden opetusmenetelmät on suunniteltu lapsia varten. Ja aikuisille on vastaavasti omat kurssit tai tunnit, joilla aikuinen saa keskittyä omien hiihtotaitojen kehittämiseen. Kerromme kyllä vanhemmille, miten kuljetaan hississä lasten kanssa ja muita lasten kanssa hiihtämiseen liittyviä asioita. Järjestämme myös pyydettäessä vanhempien ja lasten yhteisiä tunteja.

9. Mitä on tarjolla nuorille, jotka ovat jo kasvaneet ”ulos” Wernerin hiihtokoulusta?

Laajiksessa pyörii nykyisin jatkokursseja ja kausikursseja lapsille ja nuorille jotka ovat käyneet läpi koko Werneri "putken". Lisäksi hiihtokoulumme ohjaa lajista innostuneita ilomielin eteenpäin seuratoiminnan pariin. Laajiksessa toimii aktiivisesti kaksi hiihtoseuraa, freestyleseura JFS ja alppiseura JHS.

10 Onko mahdollista tuoda esimerkiksi kokonainen koululuokka hiihtokouluun?

Opettajien kannattaa kysyä tarjous hiihtokoulusta. Laajiksen Hiihtokoululla on hyviä paketteja koululuokkien talvisen urheilupäivän viettoon. Talven aikana Laajiksen Hiihtokoulun tarjontaan kuuluu esimerkiksi ilmaisia lasketteluun tutustumisia ensikertalaisille, neuvontaa oman taitotason mukaisiin rinteisiin sekä edullista välinevuokrausta. Katso ajankohtaisia tietoa Laajiksen nettisivuilta www.laajis.fi ja Facebookista Laajavuoren hiihtokeskus