Talvet tehdään

TALVET TEHDÄÄN

Kaupungin keskustasta katsottuna lumitilanne saattaa näyttää heikolta, mutta hiihtokeskuksessa tilanne on toinen. Tiiviiksi tampattu lumetettu kerros kestää laskemista ja sääoikkuja läpi talven. Laajiksessa kausi 2016-17 avattiin jo marraskuun puolivälissä ja rinteissä laskettiin aina huhtikuun puoliväliin saakka. Laajis hyödyntää lumetuksessa pääosin matalapainejärjestelmää joka mahdollistaa lumetuksen aloittamisen noin viidessä pakkasasteessa. Ilmankosteus toki vaikuttaa myös asiaan ilman lämpötilan lisäksi. Lisäksi lumetukseen vaikuttaa käytettävän veden lämpötila. Usein loppusyksystä vesi on vielä melko lämmintä lumetusta ajatellen ja lumetus ei ole silloin vielä järkevää ja energiatehokasta.

Muutaman päivän hyvän pakkasjakson jälkeen Laajis pystyy usein avaamaan jo ensimmäisiä reililinjoja ja eturinnettä. Lumetusta jatketaan aina järjestyksessä aloittelijoille soveltuvan Lumimaan alueelle sekä Aurikseen ja siitä takarinteille. Laajiksesta löytyy lisäksi neljä parkkia joiden lumetukseen menee runsaammin lunta vaikka hyppyreiden maapohjia onkin rakenneltu jatkuvasti helpottamaan lumettamista. Parkkeja pystytään kesän 2017 lumetusjärjestelmän muutosten myötä lumettamaan myös rinteiden ollessa auki ja tämä nopeuttaa mm. isojen hyppyreiden avaamista kauden alussa. Lisäksi kilparinteiden ja kumpareikon lumetus aloitetaan heti kauden alussa samanaikaisesti eturinteen kanssa.

Eli hiihtokeskuksessa talvea ei jäädä odottelemaan vaan se tehdään – suunnitelmallisesti ja energiatehokkaasti.

LUE LISÄÄ
LAAJIKSEN SNOWPARKIT >>>>
TIETOA RINTEISTÄ >>>>
LAAJIKSEN LUMIMAA >>>>

LUNTA TEHDÄÄN TARVITTAESSA LISÄÄ

Talvella lämmintä ja sateista jaksoa seuraa pakkanen. Jos vesisateet ja lämpöasteet ovat kuluttaneet rinteen lumipeitettä poikkeuksellisen paljon, valjastaa hiihtokeskuksen väki heti uuden pakkasjakson saapuessa lumitykit jälleen käyttöön. Lunta siis tehdään tarvittaessa lisää myös keskitalvella.

Vaikka tampparit saavat rinteet loistavaan kuntoon tehokkailla jyrsimillään, niin lunta tehdään lisää myös parantamaan vanhan lumen laatua. Mikäli vesisateet ovat piiskanneet pitkään rinnettä, niin rinteisiin voidaan tykittää ”tuoretta” lunta vanhan sekaan. Näin suksien ja laudan alle saadaan jälleen mukavan pehmeä uusi lumikerros.

Viime aikaiset talvet eivät ole ehkä vastannut suomalaisten mielikuvaa ihannetalvesta, mutta hiihtokeskuksissa kuten Laajiksessakin on loistavat olosuhteet: Rinteillä on paksu lumipeite ja suorituspaikat on kunnossa. Hiihtokausi jatkuu pitkälle kevääseen, Pääsiäisenä riittää aina laskettavaa. Hiihtäjän ei tarvitse masentua harmaasta kaupunkimaisemasta – laskettelija löytää talven rinteestä!

Lähde: www.ski.fi

TALVI VALMISTELLAAN KESÄLLÄ

Kesällä 2017 Laajiksen alueella on tehty töitä lumetusjärjestelmän kanssa. Eturinteen alueella on kaivettu rinteeseen uusia lumetuslinjoja ja sähkönsyöttöpisteitä on lisätty useampaan rinteeseen. Lumetusjärjestelmän tehoa nostetaan uudella pumpulla ja lumitykkien määrä lähes tuplaantuu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Laajavuoren rinteille saadaan talvi tehtyä merkittävästi lyhyemmässä ajassa verrattuna aikaisempiin kausiin.

Luonnollisesti kesällä huolletaan myös koko rinneskeskuskalusto. Lumitampparit, tykit, ja hissit huolletaan, lumetusjärjestelmä koeponnistetaan, hissien vaijerit tarkastetaan, letkut pestään ja tarvittaessa korjataan, rinteet niitetään ja alueet raivataan. Lumetus rasittaa kalustoa merkittävästi mutta hyvällä huolenpidolla hiihtokeskus voi lisätä kalustonsa käyttöikää huomattavasti.

Laajiksen rinteille ajettiin kesän 2016 aikana maata yhteensä yli 2 000 kuorma-autollista ja sama urakka on jatkunut jälleen kesällä 2017. Uudet rinnepinnat ovat entistä tasaisemmat ja siten myös nopeammat lumettaa. Samalla lumimäärällä pystytään avaamaan entistä aikaisemmin ja energiatehokkaammin rinteitä laskettavaksi. Laskukausi saadaan siis avattua aikaisempaa nopeammin. Maa-aineksella on uudistettu jälleen Eturinteen ja Auriksen rinneprofiileja vauhdikkaammiksi. Rinteistä on myös poistettu hidastavia notkoja. Uusilla profiileilla ja notkojen poistamisella rinteiden laskettavuus ja näkyvyys paranee, jolloin vauhdikkaampikin laskeminen on mielekästä ja helpommin hallittavaa.

Toki kesällä myös seikkaillaan >>>>

LUNTA LÖYTYY MYÖS VARASTOSTA

Kaikkea lunta ei tehdä suoraan rinteisiin. Laajis varastoi tykkilunta myös optimaaliseen säilytyspaikkaan ensilumenlatua varten jota pyörittää erinomaisena yhteistyökumppanina Jyväslumi jo useamman vuoden kokemuksella. Ilman ensilumenlatua olisi Jyväskylän murtomaahiihtokausi huomattavasti lyhyempi ja vähälumisempi. Tyypillisesti ensilumenlatu avataan lokakuun puolen välin paikkeilla tai hieman myöhemmin. Talvikaudelle 2017-18 ensilumenladun pohjia on parannettu jo kaksi kilometriseksi.

LUE LISÄÄ ENSILUMENLADUSTA >>>>

JÄÄMIEHET

Alamäkiluisteluradan jäädyttäminen – se on kuumaa puuhaa! Laajiksen alamäkiluistelurännin jäädytys aloitetaan tyypillisesti vuoden vaihteessa ensimmäisten paukkupakkasten aikaan. Jäädytystiimissä on mukana toisetakymmentä jäätä ja vettä pelkäämätöntä reipasta nuorta ja jäädytysprojekti kestää noin 2 viikkoa missä hiki lentää vaikka työhaalarit ovat läpikotaisin jään peitossa. RedBull Crashed Ice kisaa varten alueelle saapuu lisäksi oma MM-kisakiertueen jääexperttiryhmä joka hioo ja viilaa jään kuntoon väristä lähtien. Kaiken on oltava viimeisen päälle kunnossa kisaa varten. Alamäkiluistelurataa huoltojäädytetään kauden aikana jatkuvasti ja lumien luominen radalta on työlästä puuhaa. Kausi jatkuu alamäkiluistelun parissa maaliskuun puolelle riippuen hieman kevätauringon vaikutuksista.

LUE LISÄÄ ALAMÄKILUISTELUSTA >>>>

TAUSTAJOUKOT

Hiihtokeskus ilman ravintolaa, vuokraamoa ja lipunmyyntiä on kuin uima-allas ilman vettä. Ravintolahenkilökunta pitää huolen niin asiakkaista kuin hiihtokeskuksen lumetusporukasta. Lumetusyövuoron luontaisetuihin kuuluu usein päivän päätteeksi ylijääneiden pullien ja munkkien hävittäminen.

Vuokraamossa kausi alkaa jo hyvissä ajoin syksyllä paikkojen järjestelyillä ja lisätilauksilla välineiden ja työkalujen osalta. Vuokravälineet tarkastetaan vielä kevään huoltojen jäljiltä ja valmistellaan talven koitoksia varten. Laajiksen alakerran vuokraamosta löytyy myös legendaarinen Laajavuori Ski Shop, missä Kurkisen Jesse hoitaa jo useamman vuoden kokemuksella huippuvälineet fiksuun hintaan tyytyväisille asiakkaille. Laajiksen omasta skishopista löytyy puolestaan mm. Burtonin pipoja, kypärää ja tietenkin hiihtokeskusten perinteisiin kuuluen Buffeja.

Laajiksen suksihuolto (siis oikeammin välinehuolto sillä huollamme myös lumilautoja) aloittaa urakkansa lokakuussa. Alkukaudesta suksihuollon pitää kiireisenä ensilumenladun murtsikkakansa ja lasketteluseurojen jäsenet. Laajiksen huollosta löytyy Wintersteigerin automaattikone alppisuksien ja lumilautojen pohjan/kanttien hiontaa varten sekä murtomaasuksille oma hiontakone.

Lue lisää Skishopeistamme >>>>
Vuokraamon sivut >>>>
Lisätietoa suksihuollosta >>>>

HALUATKO LIITTYÄ MUKAAN JOUKKOOMME?
LASKEVANA ASIAKKAANA >>>>
TYÖNTEKIJÄNÄ >>>>

SEURAA MITÄ LAAJIKSESSA TAPAHTUU
FACEBOOKISSA >>>>
INSTAGRAMISSA >>>>
TWITTERISSÄ >>>>
Emme ole ainakaan vielä Tinderissä